Genel Bilgi

GENEL BİLGİ

Avrupa piyasalarında, özellikle nükleer santralleri olan ülkelerde, giderek yaygınlaşan elektrikle ısınma oluşumunda, banyolarda kullanılan havlu radyatörler giderek elektrikli tiplere dönüşmektedir.

Şu anda bu ihtiyaç, standart olarak üretilmiş havlu radyatörlerin içine doldurulan monoetilen – glikol çözeltisi ve cartridge tipi, bu çözeltinin içine daldırılarak monte edilen bir çubuk rezistans ile giderilmektedir. Bu tür elektrikli havlu radyatörler 100 Watt ila 1000 Watt arasında muhtelif ebatlarda ve güçlerde üretilmektedir. Bunlar “Yaş elektrikli havlu radyatör ( wet electric towel warmer ) “ olarak adlandırılmaktadır.

Kriz dönemini kapsayan veriler henüz belirginleşmemiş olmasına rağmen, kriz öncesi Avrupa topluluğu ülkelerinde toplam yıllık 10 – 12 milyon standart havlu radyatör satılmakta idi. Bu adedin yaklaşık % 15 i elektrikli havlu radyatördür. Elektrikli havlu radyatörler genelde Fransa, Almanya, İngiltere ve İskandinav ülkelerinde iyi pazar bulmaktadır. Bunları müteakiben, İtalya ve İspanya da azımsanmayacak adetlerde elektrikli havlu radyatör talep eden ülkeler arasında yer almaktadır.

Konumuz, bu bilgilere istinat ederek, mevcut “Yaş elektrikli havlu radyatör” piyasasına yeni ve yaş elektrikli radyatörlerin dezavantajlarını ortadan kaldıracak alternatif bir ürün sunmaktır. Bu amaçla, ELEKTRAD tarafından dizayn edilen, Haziran 2010 dan bu yana prototipler üzerinde deneme ve testleri tamamlanmış ve faydalı model olarak patenti alınmış “Kuru elektrikli havlu radyatör “ üretim ve pazarlama aşamasına getirilmiştir.

YAŞ VE KURU ELEKTRİKLİ RADYATÖRLERİN KARŞILAŞTIRILMASI:

1- Yukarıda izah edildiği gibi yaş elektrikli radyatörlerin içinde özel bir sıvı karışımı bulunmaktadır. Dolayısı ile radyatörlerin kaynakları tamamen kaçaksız olmak zorundadır. Aksi halde radyatörün yapacağı bir sıvı kaçağı hem radyatörün tamamen kullanılmaz hale gelmesine ve hem de etrafına zarar vermesine sebep olabilmektedir. Bu tür radyatörlerde sırf kaçaktan dolayı geri dönüş oranı % 2,5 – % 3 ler mertebesindedir. Bu çok yüksek bir oran olmamasına rağmen kritik ve fonksiyonel bir hata olmasından dolayı sonuçları radyatör değiştirme bedelinden çok daha fazla olmakta, her şeyden önemlisi marka prestijine zarar vermektedir. Zira bu tür kritik hatanın oranı sıfır olmalıdır. Kuru elektrikli radyatörler ise, herhangi bir sıvı ihtiva etmediklerinden kaçak sorunu tamamen ortadan kalkmakta, üretim esnasında havlu radyatörde çok önemi haiz olan basınç testi operasyonunu ortadan kaldırmaktadır.

2- Yerine yeni monte edilmiş ve kaçağı olmayan bir sulu elektrikli havlu radyatör, sonuna kadar kaçaksız çalışacak anlamına gelmemektedir. Zira bu radyatörler üretim esnasında ortam ısısında yapılan bir basınç ve kaçak testine tabi tutulmaktadır. Ancak, yapılması muhtemel bir soğuk kaynak ortam sıcaklığında kaçak vermeyebilir. Radyatör çalışmaya başlayınca, gerek ısıl genleşmelerden dolayı, gerekse ısıl genleşmeyle aynı anda yükselecek olan iç basınç ile montajından bir ay sonra bile kaçak vermeye başlayabilir. Kuru elektrikli havlu radyatörler, sıvı ihtiva etmediklerinden dolayı böyle bir ihtimali tamamen bertaraf ederler.

3- İkinci maddede bahsedilen bir soğuk kaynak ihtimali olmasa dahi, yaş elektrikli radyatörlerin kaynak bölgeleri, ister istemez içindeki sıvının korozif etkisi altındadır. Bu etki ile montajdan bir, iki hatta üç sene sonra dahi kaçak verme ihtimalleri yüksektir. Kuru elektrikli havlu radyatörler uzun dönemde oluşabilecek kaçak ihtimalini de tamamen bertaraf ederler.

4- Yaş elektrikli havlu radyatörler, yukarıda izah edildiği gibi tek bir noktaya bağlanan çubuk rezistansla ısınmaktadırlar. Bu nedenle ısınma tek bir noktadan başlamakta ve ancak uzunca bir süre sonra radyatörün tüm yüzeyi homojen bir sıcaklığa ulaşabilmektedir. Bu da radyatörü kullanmaya başlamadan, örneğin yarım saat kırk beş dakika önce çalıştırmayı gerektirmekte, dolayısı ile radyatör fonksiyonunu yerine getirmeye başlamadan önce, önemsenebilecek bir elektrik tüketimine yol açmaktadır. Kuru elektrikli radyatörümüz ise enerji verildiği ilk andan itibaren tüm yüzeyi boyunca homojen ısınmaya başlar ve aynı ebatta ve güçte bir yaş elektrikli radyatörün yarısı kadar bir sürede fonksiyon sıcaklığına ulaşır. Bu da kuru elektrikli havlu radyatörlerin elektrik tüketiminin daha az olmasını temin etmektedir.

5- Yaş elektrikli radyatörler içinde sıvı dolu olduklarından nakliyeleri daha maliyetlidir. Nakil ve depolama esnasında donma ve bundan dolayı kaynak çatlağı oluşturma ihtimalleri mevcuttur. Kuru elektrikli radyatörlerde bu olumsuzluklar da tamamen bertaraf edilmiştir.

6- Yaş elektrikli radyatörler belli zaman aralığında temizlik ve bakım gerektirmektedir ve bu bakım bir profesyonel müdahalesini gerektirir. Kuru elektrikli radyatörlerin böyle bir bakıma ihtiyaçları bulunmamakta dolayısı ile bu tür bir bakım masrafı doğurmamaktadır.

7- Yaş elektrikli radyatörlerin üretim maliyetlerinde yaklaşık 20 – 25 Euro’luk ithal malzeme gerekmektedir. Kuru elektrikli radyatörlerde ise bu rakam 10 – 15 Euro lara düşmektedir. Dolayısıyla yerli katkı payı daha yüksektir.

8- Standart havlu radyatörlerin paralelinde, yine Avrupa Birliği ülkelerinde hatırı sayılır bir dekoratif radyatör satışı mevcuttur. Bu dekoratif radyatörler banyo ve banyo dışı olmak üzere daha geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ancak bunların üretimi daha zor ve el işçiliği ağırlıklıdır. Bu dekoratif radyatörlerin yaş elektrikli tiplerinde yukarıda bahsedilen maddelerden özellikle kaçak problemi daha fazla karşılaşılan bir sorundur. Zira kaynakları el ile yapılamalarına rağmen daha özellikli işçilik gerektirmektedir. Standart radyatörlerin 3 – 5 misli fiyatlara satılabilen dekoratif radyatörlerde bu kaçak problemi daha da önem kazanmaktadır. Patenti ELEKTRAD’a ait olan kuru sistem bu dekoratif radyatörlerin hemen hemen tamamına uygulanabilmekte ve dolayısı ile bu radyatörlerdeki kaçak ve diğer problemleri tamamen bertaraf etmektedir.

Avantajları

Ürün Avantajlarını İnceleyebilirsiniz

Ürünlerimiz

Tüm Ürünlerimizi İnceleyebilirsiniz

Daha Fazlası İçin

Bizimle İletişime Geçebilirsiniz

tr_TRTurkish